Etikk, religion og filosofi

Barnehagen skal gi barna kjennskap til grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv. Barna skal også bli kjent med religioner og livssyn som er representert i barnehagen.  Personalet skal sørge for at barna får utforske og undre seg over eksistensielle, etiske, religiøse, livssynsmessige og filosofiske spørsmål. Barna skal få kjennskap til og markere merkedager, høytider og tradisjoner i den kristne kulturarven og andre religioner og livssyn som er representert i barnehagen. Personalets skal være bevisst på hvordan egen deltakelse kan støtte og utvide barnas tenkning rundt religiøse og kulturelle uttrykk.

Hva er filosofi med barn? Hvordan gå fra undring til mer systematiske undersøkelser? Jeg har lett etter gode eksempler for å vise hvordan vi kan bruke den filosofiske verktøykassa med ulike typer spørsmål.

Kalender

En tekst om advent på flere språk. Teksten handler om hvorfor folk feirer advent og om ulike aktiviteter som foregår i adventstiden. Ta også en titt på de forskjellige språksidene der du kan finne flere ressurser, som for eksempel flere oppgaver, ordlister og lenker til filmer.

Sammen med Donald kan barn og voksne utforske og løse oppgaver for å lære om en trygg og spennende digital hverdag. I Donald-historien møter vi Donald som lærer seg nettvett ved å dumme seg ut på nettet.

Jødisk Museum i Oslo tilbyr sesongbaserte besøk for barnehager knyttet til utvalgte jødiske høytider.

Tittel: Religion og etikk i skole og barnehage
Forfatter: Bente Afset og Arne Redse (red.)

Utgitt: 2019
ISBN: 9788202664824

«Skolen og barnehagen er sentrale og ufrakommelige arenaer for arbeid med viktige verdispørsmål. Denne erkjennelsen preger artiklene i denne antologien. Det dreier seg om etiske så vel som eksistensielle spørsmål.» (Cappelen Damm)

Tittel: Kristen arv og tradisjon i barnehagen