Lek

Leken har en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Organisering av barnehagens rom, tid og lekemateriale for å inspirere til ulike typer lek er en vesentlig oppgave for personalet. Leken skal være en arena for barns utvikling og læring, for språklig og sosial samhandling, men sentralt er lekens egenverdi. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve, glede hmor, spenning og engasjemanet gjennom lek, alene og sammen med andre. I podcasten Mellomrommet, episode 1 er dagens tema «den ville leken i barnehagen» .

Tittel: Barnehagens fysiske inne- og utemiljø
Forfatter: Ellen Beate H. Sandseter (red.) Rune Storli (red.)

ISBN:  9788215034430

««Barnehagens fysiske inne- og utemiljø» har som mål å vise aktører i barnehagefeltet hvor viktig det er å forbedre det fysiske miljøet i barnehagen, og hvordan dette kan gjøres. I boka presenteres leseren for både et barnehagefaglig perspektiv og arkitektens og landskapsarkitektens syn på utvikling av gode inne- og utemiljøer.» (Universitetsforlaget)

Tittel: Utvikling, lek og læring 2. utgave
Forfatter: (red.) Vibeke Glaser(red.) Ingunn Størksen(red.) May Britt Drugli

««I boken presenteres oppdatert kunnskap om barns utvikling og læring i barnehagen. Her gis en oversikt over de mest anvendte psykologiske teorier som inkluderer både miljøets, biologiens og genetikkens betydning. Hensikten med boken er å fremme en flerfaglig og integrert tilnærming til barns utvikling, lek og læring.» (Universitetsforlaget)

Tittel: Lek og inkludering i barnehagen
Forfatter: Kari Pape

«Denne boken kretser rundt temaene lek og inkludering samt barnehagelærerens ansvar og oppgaver i dette arbeidet, som motvekt til utestengelse og mobbing. » (Akademika)

Tittel: Lek på alvor
Forfatter: Ole Fredrik Lillemyr

Utgitt: 2021
ISBN:9788215051338

«Barns lek er viktig og må tas på alvor. Boken presenterer et variert utvalg av lekteori som belyser lekens mangfoldige karakter. Forfatter legger spesielt vekt på lekens betydning for læring. Læring gjennom lek er forbundet med barns følelse av kompetanse, inspirasjon og engasjement, og ikke minst tilhørighetsfølelse til barnegruppen i leke- og læringsmiljøet. Barnehagen som læringsarena blir nærmere beskrevet i lys av et helhetlig perspektiv på lek, læring og danning, som samlet gir grunnlag for allsidig utvikling. » (Universitetsforlaget)

Tittel: Lek
Forfatter: Maria Øksnes og Torben Hangaard Rasmussen (red.)

ISBN: 9788202569563

«Lek presenterer nordiske forskere ny kunnskap om barns lek. Artiklene i denne fagfellevurderte vitenskapelige antologien er et bidrag til den pågående utviklingen av ny innsikt i hvordan vi kan forstå barns lek.» (Cappelen Damm)

Tittel: Perlet furunål
Forfatter: Birgitte Fjørtoft