Bøker om samer for barn

Tittel: Samer
Forfatter: Sigbjørn Skåden

Utgitt: 2020
ISBN: 9788202676865«Hvem er samene? Hvordan lever de? Hva betyr det å være same? De fleste i Norge vet litt om samer. Kanskje vet du at samer har rein. Kanskje vet du at samene snakker et helt annet språk. Kanskje vet du at det finnes et eget Sameting i Karasjok. Her får du vite litt mer om hva en same er og hva det betyr å være same i dag.» ( Cappelen Damm)


Tittel: Det var en gang en same.En nesten sann fortelling om samenes. historie
Forfatter: Maren Uthaug

Utgitt: 2015
ISBN: 9788282631891«Historien om samene er en fargerik fortelling. Tidligere har fremmede skrevet om samene. Nå skriver samene selv Samelands og samenes historie. Denne boken er et bidrag i denne kategorien. Advarsel: Dette er En nesten sann fortelling om samenes historie.» (Norli)


Tittel: Underlige hendelser ved Villmarkssjøen
Forfatter: Kirste Paltto 

Utgitt: 2017
ISBN: 9788232900732«Guttene Ritni og Urbán hadde lagt seg til å sove i telt om kvelden. Om morgenen hører de lyder. En fremmed jente strekker seg høylytt, bretter sammen pleddet og takker for overnattingsplassen. Hun heter Laksi og har kommet fra Luohtojávri om kvelden. Skyssen hennes ble igjen på toppen av Vindfjellet fordi den ikke ville være blant mennesker. Til guttenes spørsmål om hva slags plass Luohtojávri er, sukker hun og sier at det er så kronglete å forklare det, men inviterer heller guttene med seg. På toppen av Vindfjellet forteller Laksi at bakom alle fjellene ligger Luohtojávri. Hun setter seg ned og sier at nå må hun kalle på Alli slik at han kan hente dem. Ritni lurer på hvem Alli er. Laksi forklarer at Alli er en kjempestor ørn, og den i Luohtojávri som alltid tar barna med på oppdagelsesturer. Laksi blåser i en fløyte for at Alli skal komme, men Alli krever alltid en liten dans som betaling. De må begynne å danse med en gang Alli kommer til syne. De klatrer opp på ryggen til Alli og ørnen letter. Guttene synes at de krymper litt, men det tør de ikke å si høyt. Hvilken forunderlig reise har de begitt seg ut på nå?» (ARK)


Tittel: Ante-Mattis og Rambo – de uslåelige på vidda
Forfatter: Anneli Klepp

Utgitt: 2017
ISBN: 9788205499737«Ellevill spenningshistorie fra vidda! Noe er veldig galt på vidda. De beste reinbukkene dør, og ingen skjønner hvorfor. Far og de andre reineierne drar ut for å løse mysteriet. Ingen ber Ante-Mattis og Rambo om å være med, enda de er uslåelige. Hvis de skal løse mysteriet, må de klare det selv. De smugsnørekjører etter de andre, og plutselig står De uslåelige midt i sentrum, men på veldig feil sted. Og det stinker!» (ARK)