Mangfold i barnebøker

Tittel: Snokeboka

Forfatter: Lisa Aisato

Utgitt: 2018
ISBN: 9788205493087«Mannen bak kassa i butikken, damen med hund på bussholdeplassen, alle i dress og med små kofferter i heisen på jobben til mamma – visst virker det som alle om voksne har orden på tingene sine? Visst virker det som om de ikke har en eneste liten hemmelighet? Vel, tro om igjen, og bli med på en flyvende reise bak fasadene!. «(Gyldendal)


Tittel: Mine to oldemødre.

Forfatter: Lisa Aisato

Utgitt: 2008
ISBN: 9788205385122«Hvordan er det å vokse opp med én oldemor i Norge – og én i Gambia? En norsk oldemor kan man sitte på fanget til og spise kaker hos. En gambisk oldemor på bilde i stua og på sprakete telefonlinje kan man drømme om… Lisa Aisato N’jie Solberg (f. 1981) har selv vokst opp med oldemødre på to forskjellige kontinenter. I «Mine to oldemødre» har hun både illustrert og skrevet sin egen historie. Dette er hennes første barnebok.. «(Gyldendal)


Tittel: Første dag for Amina

Forfatter: Paul Leer-Salvesen

Utgitt: 2017
ISBN: 9788283141078«Amina måtte reise fra landet sitt. Der var det krig, og både mennesker og dyr flyktet. Amina reiste sammen med mamma og pappa. Det var en lang og skummel reise. De kom til Norge og fikk et nytt sted å bo. Her begynner Amina i barnehagen og hun finner en skadet fugl.. « (Norli)


Tittel: Wilma har to mammaer.

Forfatter: Lone Halvorsen, Maria Therese Olsen

Utgitt: 2015
ISBN: 9788283300192«Wilma er 4 år, hun går i barnehage, har en helt ordentlig kanin som ser ut som en løve, hun har blinkesko, elsker å danse med strutteskjørtet sitt – og så har hun to mammaer. Wilmas to mammaer skrev denne boken etter å ha konstatert at utvalget var heller begrenset av denne type bøker.« (ARK)


Tittel: Jeg er brun.

Forfatter: Ashok Banker

Utgitt: 2021
ISBN: 9788202702465«Jeg er brun er en inkluderende bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er. Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg! «Jeg er brun. Jeg er vakker. Jeg er perfekt.» (Norli)


Tittel: Samira og skjelettene

Forfatter: Camilla Kuhn

Utgitt: 2014
ISBN: 9788202419684«For bestevennene Samira og Frida er deres ulike hudfarge uinteressant, men skrekken for deres identiske innside driver fortellingen framover. En dag forteller nemlig læreren at alle har skjelett på innsiden av kroppen. Og at alle går rundt med skjelett, som hermer etter alt vi gjør, er mer enn Samira orker å tenke på. Alle blir ekle, til og med Skjelett-Frida. Camilla Kuhn har skapt en morsom fortelling om at alle er like på innsida, samtidig som karakterenes ulike utsider normaliseres.«(Norsk barnebokinstitutt)


Tittel: Hannemone og Hulda

Forfatter: Jenny Jordahl

Utgitt: 2017
ISBN: 9788202552794«Hulda og Hannemone er Hulder og havfrue. En lever i skogen og en i havet. En gang i året er det duket for fest. Da skal man finne sin make. For Huldre er dette tømmermenn. For Havfruer er det sjømenn. Men Verken Hulda eller Hannemone finner noen som passer. Eventyrlysten er stor og de drar ut i verden og der finner de hverandre.Det er en fargerik og nydelig illustrert barnebok om det positive med mangfold og om skeiv kjærlighet. Man må følge sitt hjerte, og få elske den man elsker, uansett hva de andre måtte mene!(Cappelen Damm)


Tittel: Alle sammen teller

Forfatter: Kristin Roskifte

Utgitt: 2018
ISBN: 9788292863800«Hurra for at folk er forskjellige! Dette er en myldrebok der du kan telle mennesker, følge dem, føle med dem og se hvordan historiene deres flettes sammen. Her er det mange små og store hemmeligheter å oppdage i bildene for den som er nysgjerrig og har et skarpt blikk. Og ser du ordentlig godt etter, så finner du kanskje deg selv!.«(Norli)