Hvordan kan du som barnehageansatt jobbe med området livsmestring og helse i barnehagen din? 

Livsmestring og helse er viktig for barnehagebarn fordi det bidrar til deres fysiske, mentale og sosiale utvikling, og kan påvirke deres livskvalitet både nå og i fremtiden. Sjekk våre praktiske tips om hvordan du kan implementere dette området i arbeidet ditt. 

  1. Skap en støttende og inkluderende kultur: En barnehage der alle barn føler seg velkomne og inkludert, er en god start for å fremme livsmestring og helse. Du kan legge til rette for en kultur der det er rom for å snakke om følelser og hvordan vi kan håndtere dem. 

Kort fortalt – Livsmestring – Sesong 1 – NRK TV 

  1. Gi barna verktøy for å håndtere stress og utfordringer: Å lære å håndtere stress og utfordringer er en viktig del av livsmestring. Du kan gi barna verktøy som pusteøvelser, avspenningsteknikker, yoga, eller mindfulness for å hjelpe dem å roe ned når de føler seg stresset. 

Trenger du inspirasjon, anbefaler vi å se de videoene: 

Yoga for de minste | Dyrenes Verden | Barneyoga med Kamilla 

BarneYoga – yoga eventyr for de minste! 20 min, (norsk) For bruk hjemme, i barnehagen, skolen etc. 

En hvilestund for barn – 23 min – Heidi Pramm og Egil Fylling 

Pusten og følelser 

  1. Fremm fysisk aktivitet og sunn mat: En sunn kropp og et sunt sinn henger ofte sammen. Du kan oppmuntre til fysisk aktivitet og tilby sunn mat som en del av barnehagens rutiner. Dette kan bidra til å fremme god helse og livsmestring hos barna. 

Bra mat i barnehagen – Råd, tips og oppskrifter – Helsedirektoratet 

  1. Gi barna mulighet til å ta valg og ta ansvar: Å lære å ta valg og ta ansvar er en viktig del av livsmestring. Du kan gi barna valgmuligheter i hverdagen, for eksempel når det gjelder mat, aktiviteter eller hva de vil leke med. Dette kan bidra til å styrke barnas følelse av mestring og selvstendighet. 
  1. Fokuser på sosiale ferdigheter: Å lære å samarbeide, kommunisere og samhandle med andre er viktig for å utvikle sosiale ferdigheter og føle seg inkludert. Du kan legge til rette for lek og aktiviteter som fremmer samarbeid og kommunikasjon mellom barna. 
  1. Samarbeide med foreldre og andre fagpersoner: Du kan samarbeide med foreldre og andre fagpersoner for å støtte barnas helse og livsmestring på en helhetlig måte. For eksempel kan du ha jevnlig kommunikasjon med foreldre om barnas helse og utvikling, eller samarbeide med helsepersonell eller psykologer ved behov. 
  2. Skape et miljø som oppmuntrer til fysisk aktivitet ved å tilby en rekke forskjellige leker og aktiviteter som gir barna mulighet til å bevege seg og utforske sin omgivelse.
  3. Gi mulighet for kroppslig lek, risikolek og bevegelseslek. 8a.Innendørs risikofylt lek: Muligheter for spenning og variasjon i barnehagens lekemiljøer? (utdanningsforskning.no) 8b.Barn og spenningsaktiviteter – den risikofylte leken 8c.Risikolek er en kilde til spenningsfylte opplevelser og mestring
  4. Bruke naturen og friluftslivet.